Toprak Ana’nın Gıda Bilgeliği

iyi temiz ve adil gıdaya erişim

SlowFood’un tarım gıda üretimi ve gastronomıie karşı yaklaşımı birbirine bağlı 3 ilke ile(ıyı,adıl,temız) tanımlanan gıda kalıtesi bütünlüğüne dayanır. iyi: duyuları tatmin eden ve yerel kültürümüzün parçası olan lezzetli ve taze ürünlerle beslenebilmektir temiz: çevreye veya insan sağlığına zarar vermeyen yöntemler kullanılarak üretim yapmaktır. adil: ureticeler icin adıl sartlar tuketciler icinse erisilebilir fiyatlar saglayabilmektir. Slow food bütün insanların iyi,temiz ve adil gıda hakkını savunmak için çalışır ve bu sorumlulugun isbirligi icinde yurutulmesi gerektigine inanır.

Tarım ve gıda biyoçeşitliliği

 Gıda biyoçeşitliliğinin 80%’nı son yüzyıl içinde yok olmuştur.Yerli sığırların 3’de1’i ve üç yüz bin sebze çeşidide tükenmek üzeredir ve her altı saatde bir,bir çesit daha yok olmaya devam etmektedir. Slow Food biyoçeşitliligin hem yetiştirilmiş hem yabani türlerini ve doğal doğurganları korumaya kararlıdır. Slow Food geleneksel ve sürdürülebilir olmakla birlikte yetistirme- isleme yontemlerinide goz ederek gıdaların kalıtesınınde korunmasını taahhut eder. Bu Olmadan hiçbir gıda güvenliği olamaz.

Küçük ölçekli gıda üretimi

 endusturiyel tarım ve kuresellesme sonucu sekıllenen Hiper-üretim sistemleri başarısız olmustur.Dünyayı doyuramadığı gıbı bugun hala 1 mılyon ınsan aclıkla yuzlesmektedır.Bu sistem havayı topragı ve suyu kırletmıs, halkların kulturel kımlıklerını yok etmıs ve buyuk olcude bıyo cesıtlılıgı azaltmıstır. Yerel toplulukların küçük ölçekli gıda üretimi, bize sürdürülebilir bir geleceğin yolunu gösterecek bilgiye sahiptir. Tarım ve balıkcılıga en iyi yaklaşım, ozelıkle dunyanın en yoksul bolgerınde yerel kulturlere karsı duyulan saygıya ve yerel toplulukların bilgeligine dayanmaktadır.

Gıda egemenliği

 Tüm halklar ne yetistirecekleri nasıl dönüştürüp günlük beslenmelerını oluşturacakları konusundaki bilgiyi koruyup sürdürmeli ve bu konuda karar verme özgürlüğüne sahip olmalıdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, tarımsal geleneklerin ve bilginın sağlanması, toplulukların ve kültürlerin sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Küçük ölçekli çiftçilerin yerel gıda üretimlerini ihracat ve bioyakıt üretimine yönlendirilmeleri, küçük çifçilerin hızla tarım arazılerini kaybetmesine bununla birlikte en değerli mal varlıkları tohumlarınıda kaybetmetlerine yol açmaktadır. Çifçiler en verimli tohum patentlerıni elinde tutan büyük şirketlerden tohum almaya başladıkça geleneksel ekin biçme yöntemlerini terk edip,onun yerine büyük mıktarda gübre kimyasallar ve böcek ilacı kullanmayı gerektiren , ihracat hayvan yemi için kullanılan ürünler üretmeye itilmektedirifciler . Eğitim gıda egemenliğini desteklemek için çok önemlidir.

 Dil, kültür ve geleneksel bilgi

 Bütün halklar, dillerini, kültürlerini ve geleneksel bilgiyi koruma olanağına sahip olmalıdır. ‘gıda toplululuğu ” terimi gıda,tarım ,gelenek ve kültür temelli üzerine kurulu yeni bir ekonomi fikrini tarif etmek için icat edildi. Gıda topluluklarının profilinin ve yaptıkları önemlı çalışmalarını destekliyerek ,küçük üreticileri kültürel değerlere dönüştürüp ve bu üreticilerin bilgi becerelerine değer vermiş oluyoruz. Böyle yaparak, yerel toplulukların kültürlerini ve yaşam biçimlerini korumalarını ve bilgilerini yeni nesillere aktarmalarını sağlamaları için yardımcı olmuş oluyoruz. Eğitim kültürel çeşitliliği sağlamak için çok önemlidir.

 Çevreye karşı sorumlu gıda üretimi

Tarım ve balıkçılık çevreyle birbirlerine güçlü bır şekilde bağlı düşünülmelidir. Tarım ve balıkçılık arz ve talep yasalarına tabii basit ekonomik sektörler olarak kabul edilemez. Gıda üretiminin kimyasal kullanımı yok ettiğinden veya azaltığından,toprak ve su ekosistemimizin verimliliğni koruduğundan,atığı ortadan kaldırdığından ve ya azaltığından,sürdürülebilir enerji kaynaklarını teşvik ettiğnden emin olmalıyız..

Adil ve Sürdürülebilir ticaret

Sosyal adalete ve adıl ticarete ancak üreticilerin emeğine saygı duyup , adil ödeme sağlayarak ayrıca tüketiciler için erişilebilir fiyatlar oluşturup, birlik beraberliğe,kültürel çeşitliliğe ve geleneklere saygı duyarak erişilebilir. Sürdürülebilir tarımın temel ögelerinden biri kısa tedarik zincirleri oluşturmaktır. Yerel gıda ağları, taşımacılığı/nakliyeyi azaltarak çevresel zaraları azaltır ve bölgenin yemek kültürüne değer verip koruyarak, katkıda bulunur. Ayrıca,aracı sayısını azaltmak , üreticiler ve bizim gibi tüketiciler için daha adil bir finansal gelire ulaşmamızı sağlar..

Kaynak :

http://www.slowfood.com/terramadreday/pagine/eng/pagina1.lasso?-id_pg=104

Üyelerimizden Ceylan tarafından çevrilmiştir.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s